Könyvek

Testidegenek

"Megült homlokodon a harmat, / mintha forró szájjal leheltem volna / a tükörre, hadd gyöngyözzön, / hogy belerajzolhassa / isten ujja ráncaidba / arcom körvonalát." (Testidegenek - Alamuszi karmocskák)

Szerelem. Komoly hiba a rendszerben. Kiszolgáltatottá és nevetségessé tesz. Megteheti. Megteheted. Nélküle mégis semminek érzed magad. Mocsok drog az egész. Aztán a végén majd könyörögsz neki, könyörögsz magadnak. De nem halljátok egymást. Összeszorított fogak közül sziszegnek átkaid. Magadat sajnálod. Őt sajnálod. Hogy nem tudta, hogy nem tudhatta. Tiszta hülye. És még kegyetlen is. De visszakapja majd, sőt! Mert ő veszített csak igazán sokat, nem te. Talán az egész értelmetlen volt. Talán előbb kellett volna vagy másképp. Ha kellett volna egyáltalán. Debreceni Boglárka új versei a szerelem, a szakítás, az elengedés témáját járják körül. Az akarás és az akarás hiányának végletei közé taszítva a lírai ént. Hiszen mi egyáltalán a szerelem? Mi a valóság és mi a fikció? Szólhat-e az élet kettőnkről, vagy mindig csak én leszek, akinek asszisztálnia kell más vágyaihoz, vagy aki igényeinek másokat alárendel? Mi a franc az a szerelem? Létezik-e egyáltalán? És mikor kezdődik, meddig tart a szakítás?Az emberi viszonyrendszerek egyik legkülönösebb területére csal bennünket a költő, hogy elkísérjük vagy inkább végigkísérjük egy személyes pokol stációin, hogy közösen keressük a válaszokat saját életünkkel és saját szerelmeinkkel kapcsolatos kérdéseinkre. De mindez igazán messzire vezet, hiszen a válaszok meglelésének legfontosabb kérdései mégiscsak ezek: Vajon ki vagyok? Vajon merre tovább?A kötet versei pedig óhatatlanul arra sarkalnak, hogy mi magunk is kutassunk saját válaszaink után. Ehhez az utazáshoz pedig kell a bátorság. Költőnek, olvasónak egyaránt.

Csepregi János

TESTIDEGENEK

BORÍTÓ: KOLLÁR BÉLA – ANDERSEN STUDIO

PARNASSZUS KIADÓ, P’ART KÖNYVEK, 2019

Play Video

A belső tó

„Almaarca egy éjszaka alatt megfonnyadt, összeasztak a ráncok, pliszírozott bőre alól kifolyt a nedvesség. Búzavirágszeme eltűnt szemürege sötét gödrében, a redős hártya úgy fonódott rá a besárgult szemgolyóra, mint a földre hullott, érett dióra a megrepedt, fekete héj. Ha megfognám, éreztem, belemélyedne az ujjam a kocsonyás üvegtestbe, szivárgó leve megfestené a kezem.”

Egy száguldó mentőautóban leszíjazva lenni: mozgás és mozdulatlanság egyetlen képben. Nem látjuk, hova tartunk, csak a múltat, amely elől menekülnénk – akára halálba is. Mi mozgunk-e egyáltalán vagy csak mozgatnak minket? Debreceni Boglárka új regénye Csáth és főképpen Hajnóczy világá felé száguld, test és lélek kiszolgáltatottságának drámai tapasztalata felé, miközben a regény mindkét idősíkján egy-egy pusztulófélben lévő kultúra romjai tűnnek föl előttünk, nem csak vallomásos őszinteséggel, de – mindenek előtt – tűpontos megfigyelésekkel. Naturalisztikus lélektani regény, nevelődésregény, családregény és szociográfia ez egyben: borozók, SZTK-rendelők, még a szagokat is érezzük. És persze traumák elfedésének legfőbb színtere, az elmegyógyintézet: cinikus és/vagy szadista orvosokkal, ápolókkal, öntudatlanra szedált ápoltakkal. A romokból azonban végül egy hazug és romlott kultúra áldozatainak emlékműve rajzolódik ki, minden pátosz nélkül, gyakran humorral, de mindig az elesett, kiszolgáltatott fél érdekeit képviselve.

Mészáros Márton

A BELSŐ TÓ

BORÍTÓ: REMSEY DÁVID

FISZ- HORTUS CONCLUSUS, BUDAPEST, 2018

A KÖTET MEGJELENÉSÉT AZ NKA TÁMOGATTA.

A SZERZŐ A KÖNYV ÍRÁSA IDEJÉN A NEMZETI KULTURÁLIS ALAP ÖSZTÖNDÍJÁBAN RÉSZESÜLT (2012)

Play Video

panoráma

belerepülnék az űrbe, / hogy ne álljak itt, egymagam, / mágneses az aszfalt,Varsóban, vonzza a szívem,helyén nehézfém kopog, / ólommal spékelve / a talajig / szabadon szárnyalhatok. (Panoráma - Varsói derengés)

Időtlenné dagadó utak, matrjoska turkálók, aprópénzre váltott legendák, névtelen települések, hétköznapi giccsek. Rendszerváltott kapitalisták, lerombolt falak, repeszek ütötte sebek. Titkok, szigorúan ellenőrzött vonatok, álspionok, fekete négyzetek. Panoráma. Probably the best story. Számíts a legrosszabbra. Annál csak jobb jöhet!

Boglárka Debreceni

 

Debreceni Boglárka kíméletlenül őszinte turistaként tobzódik a többnyire Kelet-Európának és/vagy Balkánnak nevezett térség nagyvárosainak zűrzavarában. Varsó, Pozsony, Belgrád, Bukarest, Szófia, Szkopje, Tirana, Podgorica, Szarajevó, Zágráb, Ljubljana, Moszkva, Berlin, Prága és (Budapest). Jó értelemben vett átutazóként figyel, szagol, érez, leltároz és szüntelenül reflektál, míg be nem kebelezi választott városait. Véletlenül sem útikönyvet ír, viszont nem kell ennél jobb útikönyv!

Árpád Kollár

PANORÁMA

BORÍTÓ: VERÉB CSABA

AZ ILLUSZTRÁCIÓKAT, SAJÁT FOTÓINAK FELHASZNÁLÁSÁVAL, DEBRECENI BOGLÁRKA KÉSZÍTETTE.

BBMK- PALÓCFÖLD KÖNYVEK, SALGÓTARJÁN, 2013

A KÖNYV MEGJELENÉSÉT AZ NKA TÁMOGATTA.

A SZERZŐ A KÖTET MEGÍRÁSA IDEJÉN MÓRICZ ZSIGMOND-ÖSZTÖNDÍJBAN RÉSZESÜLT.

Play Video

Bébikommandó

"Nem azért nehezen letehető,mert elkalauzol minket egy ismeretlen álomvilágba, hanem mert végigvezet minket saját világunk poklán." Bartha Ádám

Mondjon valami kedveset és szépet egy nő a másik nőről. De őszintén ám. Esetleg próbálkozzunk azzal – egy lépéssel beljebb igyekezve/kerülve –, hogy egy írónő ajánlja az Olvasó figyelmébe egy másik írónő kötetét. Első önálló kötetét. Én most ezt teszem. Kérem, olvassa el a Bébikommandó című könyvet, mert így lehetősége lesz arra, hogy szembetalálkozzon rég elfelejtett vágyaival, újra felfedezze azokat az apró moccanásokat, amik nélkül a mindennapokat el sem volna érdemes kezdeni. És azt is megtudhatja ebből a könyvből, mitől indul be a férfi vásárlók fantáziája, minek örülnek a leányanyák és hogyan zajlik egy leánybúcsú.

Rezdülések, megfigyelések. Kételyekkel, ugyanakkor bátorsággal vállalt világ. Egy olyan hang, amitől örömet érez az Olvasó. De ami talán ennél is több: önmagának is megörülhet. Mert a Bébikommandó ezt akarja. És higgyék el, el is éri.

Lovas Ildikó

BÉBIKOMMANDÓ

BORÍTÓ: VERÉB CSABA

FISZ KÖNYVEK, BUDAPEST, 2010

A SZERZŐ A KÖTET ANYAGÁVAL I. HELYEZÉST ÉRT EL A FIATAL  ÍRÓK SZÖVETSÉGÉNEK 2008-BAN MEGHIRDETETT ALKOTÓI PÁLYÁZATÁN.

Play Video

Semmi mozdulat most

Mikszáth Kálmán összes fényképe, válogatott ábrázolások

Kötetünkben egybegyűjtöttük Mikszáth Kálmán összes ismert fényképét. Ezúttal a fényképfelvételek mellett az író életében készült festményekkel, grafikákkal, szobrokkal is kibővítettük az ábrázolások körét. Válogatásunk meghatározó szempontja az eredetiség volt. A fotókat és a műtárgyakat eredeti megjelenésükben rögzítő katalógus egyben album is, az író képmásairól készült nagyításokkal. „Ő az álarcos író. Szerény maszkkal takarja tartalmát, okosságát, kegyetlen, csontig hatoló kajánságát. Pipafüstbe burkolózik, melyen a kedély lámpafénye aranylik, látszólag ártatlan, nagyon kedves adomákat mesélget, mint asztalbontás után a múlt század öregurai: de egyszerre egy metsző élcet hallunk, mely gondolkodóba ejt bennünket…” (Kosztolányi Dezső) „Mikszáth 25 év óta, ahogy első írását olvastam, ugyanaz a félelmes, író nagyúr!” (Ady Endre) 

“A Mikszáth ábrázolások legteljesebb gyűjteménye.”

(BME -Balassi – Könyvek)

SEMMI MOZDULAT MOST

ZERKESZTETTE ÉS AZ UTÓSZÓT ÍRTA: DEBRECENI BOGLÁRKA

BEVEZETŐ TANULMÁNY: FÁBRI ANNA 

DIZÁJN, TIPOGRÁFIA: FÁKÓ ÁRPÁD 

FELELŐS SZERKESZTŐ: DEBRECENI BOGLÁRKA 

PETŐFI IRODALMI MÚZEUM, 2010 

Az oldalt készítette: